YHTEISÖLLISYYDEN YTIMESSÄ

Miksi Oot niin ihana on tehty käyttäjien kanssa yhdessä?

Yksin tekemisessä on puolensa, saa valita niin seuran kuin tehtävät hommatkin. Sen suurin miinus on kuitenkin, noh, se yksin tekeminen. Yksittäinen henkilö ei millään voi tehdä, tietää ja osata kaikkea. Etenkin silloin kun tehdään jotain, jonka on tarkoitus sykähdyttää muitakin, on yhdessä tekeminen ainoa tapa päästä parhaaseen lopputulokseen.

Oot niin ihana syntyi yhden ihmisen päässä ja sen käynnisti yksi ihminen mutta sitä ei olisi olemassa ilman sinua ja sitä koko joukkoa huikeita tyyppejä. En olisi millään päässyt tähän asti ilman sinua.

Vauvavuosi on mielettömän iso ja vavisuttava tunnekokemus. Sen lisäksi se on hyvin henkilökohtaista. Jokainen vauva on erilainen ja niin on jokainen perhekin, johon vauva syntyy, tulee, saapuu. Jotta vauvakirja todella vastaisi tähän huutavaan tarpeeseen sopia mahdollisimman monelle, on tärkeää tietää mitä siltä halutaan ja toivotaan.

Minulla on tytär ja hän on syntynyt melko perinteiseen ydinperheeseen. Niinpä oma kokemukseni on lähinnä siitä enkä tiedä millaista on vaikka odottaa adoptiolasta tai käydä läpi hedelmöityshoitoja sateenkaariparina. Minulla on kokemuksia erosta, yksinhuoltajuudesta ja uusperheestäkin. Mutta vain omani. En voi kuvitellakaan kaikkia niitä tilanteita ja perhemalleja, joita juuri sinulla on.

Siksi minä kysyin sinulta ja mikä sykähdyttävintä, sinä vastasit. Tammikuusta asti Oot niin ihanan somekanavat ovat tulvineet ideoita, ajatuksia, tarinoita elävästä elämästä. Kertomuksia siitä kuinka totaaliyksinhuoltajalle tuli kaikista markkinoilla olevista ydinperhekeskeisistä vauvakirjoista niin paha mieli, että hän jätti lopulta vauvakirjan ostamatta. Huomioita siitä, että adoptiolapsi ei saavu raskauden vaan odotuksen myötä. Pieni mutta erittäin oleellinen ero sanoissa. Kommentteja siitä millaista on kun lapsen isä ei ole mukana kuvioissa ja monilapsisen perheen äitejä, jotka kertoivat täyttäneensä vauvakirjaa ylipäätään vain esikoiselle ajanpuutteen vuoksi.

Nykyajan digitalisoituneessa maailmassa on edelleen paikkansa paperituotteille ja uskon vauvakirjan olevan yksi niistä. Vauvakirjoja ostetaan edelleen, niitä vertaillaan ja niistä puhutaan. Niitä täytetään hartaudella ja jos jotain tänä päivänä tehdään paperille asti niin se on kyllä tämä. Tämä on yksi syy graafikkotaustani lisäksi miksi lähdin tekemään konkreettista kirjaa. Voi tosin olla, että tulevaisuudessa kehittelemme jonkinlaisen yhdistelmän digitaalista ja analogista maailmaa, kuka tietää. Minulle oikea, paperille painettu tuote oli tässä kohtaa ainoa oikea tapa toimia. 

Moni muu asia ei sitten ollutkaan niin yksinkertaista. Huomasin yksin tekemisen kompastuskivet jo heti alkuvaiheessa. Jos olisin jatkanut ilman sinua, minäkin olisin tehnyt aika perinteisen vauvakirjan. Ehkä hieman modernimmalla ulkoasulla mutta kovin perinteisen muuten. En tullut ensin ajatelleeksikaan, että vauvakirja voisi olla myös irtolehtikansio enkä sitä miten valtava aukko vauvakirjamarkkinoilla itseasiassa olikaan.

Yhdessä tekemisessä on todella voimaa ja uskon, että se on suurin syy sille miksi Oot niin ihana on nyt jo konseptillaan valloittanut satoja ihmisiä. Toki tässä tehdään samalla myös ihan oikeaa, myytävää tuotetta mutta myönnettävä on, että hyvin pian kyseessä alkoi olla enemmän maailman muuttaminen suvaitsevaisempaan suuntaan. Sen kantavan ajatuksen konkretisoiminen, että me olemme kaikki erilaisia ja sellaisina aivan yhtä tärkeitä. Ja tästä syystä Oot niin ihana ei myöskään ole pelkästään marginaalissa vaan se sopii myös sille ydinperheelle. Sillä se on edelleen yksi niistä erilaisista perhemalleista ja aivan yhtä tärkeä kuin mahdollisesti vähemmistössäkin olevat.

Minä olen valtavan onnellinen siitä, että uskalsin haastaa itseni toimimaan uudella tavalla. Graafisella alalla aika harvoin mitään tuotetaan todella yhteisöä kuunnellen. Paljon tutumpaa on salassa kehittely ja lanseeraukseen liittyvä rytinä. Kun katson näitä kuukausia taaksepäin, en tekisi mitään toisin. Oot niin ihana on niin ihana juuri sen takia, että sitä ei pidetty vakan alla.

Ylpeänä ja onnellisena tuon markkinoille tämän tuotteen ja aion ehdottomasti kehitellä sen jatko- ja lisäosatkin yhdessä sinun kanssasi. Tulethan mukaan!

Katso kaikki tuotteet >

HALUAN SAADA IHANAA POSTIA

”Löysin tämän noin viisi minuuttia sitten ja OLEN TÄYSIN RAKASTUNUT!!! U.P.E.A!!!!”