Tämä sivusto käyttää evästeitä
1) sivuston käytön mahdollistamiseksi ja
2) kävijäseurannan toteuttamiseksi. Kävijäseurannan tietoja käytetään sivuston kehittämiseen ja toimivuuden ylläpitämiseksi.
3) mainonnan vaikuttavuuden arvioimiseksi ja kohdentamiseksi.
Voit lukea lisää tietosuojakäytänteistä täältä.
VINKKEJÄ VAUVAKUVAUKSEEN
Tärkeitä hetkiä tekee mieli ikuistaa mutta miten kuvata vauvaa? Kurkista muutama helppo, kotioloissakin toimiva vinkki, joilla onnistut vauvakuvauksessa!
Vauvan kuvaamiseen toimivat suurin piirtein samat lainalaisuudet kuin muuhunkin kuvaamiseen. Parhaimman lopputuloksen saat ottamalla muutaman asian huomioon jo etukäteen.
Varaa reilusti aikaa
Kuvaaminen ottaa aikaa sitä sille kannattaa varata ihan reilusti. Ensinnäkin olet itse rennompi, kun et yritä ottaa vuoden otosta kiireessä ja kiukkuisen vauvan kanssa. Toisaalta varsinkin ihan pienen kanssa kuvaamisen luonnollisesti keskeyttää myös niin syöminen kuin vaipanvaihtokin. Ota siis aikaa ja varaudu siihen, että homma saattaa venyä. Näin varmistat mukavan ja leppoisan hetken niin itsellesi kuin vauvallesikin.
Paras kamera vauvan kuvaamiseen?
Kuvata voit millä vain laitteella, joka sinulla sattuu olemaan käytössäsi. Tärkeintä on, että tutustut kameraasi etukäteen ja etsit sieltä haluamasi säädöt, jotta sinun ei tarvitse kuvaustilanteessa arpoa, että mistäs se sarjakuvaus tai tarkennus nyt menikään päälle. Oli kädessä siis järjestelmäkamera tai kännykkä, varaa vaikka kahvikupillisen verran aikaa etukäteen sen teknisten säätöjen tutkimiseen.
Mikään ei estä kuvaamasta automaattiasetuksilla eikä kännykällä otettu kuva ole automaattisesti huonompi kuin järjestelmäkameran kuva. Valitse työkalut sen mukaan, mikä tuntuu istuvan omaan käteen parhaiten.
Käytä luonnonvaloa
Kaikkein helpoin, tärkein ja toimivin vinkki, jonka itse valokuvaajana aina annan on tämä. Käytä luonnonvaloa jos vaan mahdollista. Luonnonvalo on itsessään pehmeää ja tekee kuvista kauniin sävyisiä ilmankin mittavaa jälkikäsittelyä. Useimmiten luonnonvaloksi riittää yllättävän pienikin määrä eli kyse ei ole siitä, että auringon pitäisi porottaa ikkunasta suoraan sisään vaan siitä, että laitat ne muut valot kuvaamisen ajaksi pois.
Luonnonvalo asettuu kauniisti iholle ja piirtää vauvan ominaispiirteet esiin. Tutkaile ja kokeile myös erilaisia valon suuntia. Takaa tuleva valo voi tehdä hienoja efektejä kuviin mutta parhaan lopputuloksen saat silloin, kun vauvan kasvot ovat valonlähteeseen eli esimerkiksi ikkunaan päin. Tätä kannattaa pohtia jo hieman kuvausnurkkausta asetellessa.
Rauhoita tausta
Useimmiten ihanatkin ilmeet hukkuvat kuvissa takana häälyvään mikroaaltouuniin, reppukasaan, mattoon, leluihin, tiskeihin ja erilaisiin muihin kotona näkyviin asioihin. Mitä rauhallisempi ja tasavärisempi tausta, sitä kauniimmin itse päätähti erottuu kuvasta. Kokeile esimerkiksi ripustaa taustalle (vaikkapa oven tai tuolin päälle) lakana, päiväpeitto tai pöytäliina tai siirrä vähän sohvaa tai yöpöytää, jotta saat esiin tyhjää seinää taustaksi.
Laskeudu vauvan tasolle
Jos poimit tästä vinkkilistasta vain yhden vinkin, on se ehdottomasti luonnonvalo mutta kuvakulman valitseminen tulee kyllä hyvänä kakkosena. Vauva on hyvin pieni ja koska me aikuiset olemme isompia, tulee vauvaakin usein kuvattua yläviistosta. Laskeudu ihan reilusti vauvan silmien tasolle kuvaamaan, huomaatko eron? Joskus tämä tietysti tarkoittaa vaikka lattialla makaamista mutta lopputulos on kyllä ehdottomasti sen arvoinen.
Rekvisiitan käyttö vauvakuvauksessa
Kokeile rennosti erilaista rekvisiittaa mutta muista yllä oleva vinkki eli useimmiten vähemmän on enemmän. Jos kuva-alan täyttää leluvuori, jäävät muut pienet yksityiskohdat esimerkiksi ilmeessä, silmissä tai vaikka pienissä sormissa huomaamatta. Kun rekvisiittaa on vähemmän, kuva-ala rauhoittuu ja vauva näkyy kunnolla eikä huhu leluvuoren taa.
Joskus rönsyilevä ja pursuileva kuva voi olla kuitenkin se juttu. Rekvisiittaan pätee sama kuin muuhunkin kuvaamiseen, kokeile mikä toimii. Joskus yksittäinen lelu, rennosti mytätty kangas tai vaikka taktisesti asemoitu koira voivat toimia kuvan jujuna todella hyvin.
Tarkennuspiste vauvaa kuvattaessa
Jos kamerasi mahdollistaa eri tarkennuspisteiden käyttämisen, kokeile, mitä kaikkea sillä saa aikaan. Nyrkkisääntö on, että tarkennuksen olisi hyvä olla silmissä jos kasvot ja silmät näkyvät. Jos vauva katsoo kameraan mutta tarkennus on nenänpäässä, on lopputulos usein hieman hassun näköinen vaikka olisi vaikea sanoa, missä vika oikein piilee. Noin muuten tarkennuspisteitä kannattaa kuitenkin kokeilla, taustalle haipuvat onnelliset vanhemmat tai vaikka se yllä mainittu leluvuori jäävät vähemmälle huomiolle, kun tarkennus on supersuloisissa varpaissa.
Laita jotain vauvan eteen
Tämä kuulostaa noin kirjoitettuna ihan hassulta mutta useimmiten kuvaan tulee huomattavasti enemmän tunnelmaa jos kuva-alaa pehmentää jokin elementti vauvan ja kameran välissä. Se voi lopullisissa kuvissa jäädä hyvin epätarkaksikin mutta esimerkiksi kankaan, jouluvalojen tai kukkien asettaminen kameran ja kohteen väliin luo kuvaan ihan eri tavalla syvyyttä ja erilaisia tasoja.
Useimmiten kuvia yritetään ottaa nimenomaan perinteisiä studiopotretteja mukaillen eli niin, että kohde erottuu selkeästi. Tätä kannattaa kuitenkin varioida ja kokeilla, sillä vaikutus on erittäin suuri. Kokeile mitä tapahtuu, kun tuot kukat hyvin lähelle kameran linssiä tai vastaavasti taas lähemmäs kuvattavaa eli vauvaa. Voitko kuvata esimerkiksi kankaan/verhon reunan takaa, jonkin huonekalun (tai -kasvin) välistä tai ripustaa kameran linssin eteen jotain?
Leikittele ja kokeile rohkeasti erilaisia juttuja
Vauvan kuvaaminen on parhaimmillaan ihanaa ja sydäntä lämmittävää ja kamalimmillaan siellä itkee niin kuvaaja kuin vauvakin. Rentoudu ja anna itsellesi lupa hassutella ja leikitellä. Kokeile rohkeasti erilaisia kuvakulmia, rekvisiittoja, asentoja ja valaistusolosuhteita. Ota reilusti kuvia, jos joku niistä on epätarkka tai oudon näköinen, sillä ei ole niin väliä. Todennäköisyys saada täydellinen kuva kasvaa eksponentiaalisesti jos et yritä saada sitä yhdellä otolla. 😉
Kaikkein tärkeintä on kuitenkin muistaa se, että tarkoitus on ensisijaisesti pitää hauskaa ja taltioida elämää. Joskus parhaat kuvat syntyvät arjen tiimellyksessä tai vahingossa eikä rakkainta hymyä hälvennä vähääkään taustalla pilkottavat lounaan jämät tai lattialle unohtunut uniriepu. Ota kuvaaminen hauskanpitona ja saatat yllättyä lopputuloksista!
Ja jos tuntuu siltä, että jokin hetki on syytä ikuistaa todella taiten, aina voi kääntyä vauvakuvauksen ammattilaisen puoleen. Näitä löytyy Suomesta ihan hurjan monta todella taitavaa!
P.S. Olisipa ihana nähdä millaisia kuvia sinä olet ottanut vauvastasi tai kuulla oliko näistä vinkeistä sinulle apua.
→ Oot niin ihana Facebookissa
→ Oot niin ihana Instagramissa
→ Inspiraatiokuvia #ootniinihana -hashtagilla
Saatat ihastua näihinkin
#IHANATYYPPI ESITTÄYTYY | JOHANNA
Ja sitten vielä yksi aivan #ihanatyyppi eli Johanna.
LISÄÄ SIVUJA – IHANA LISÄSIVUNIPPU VAUVAKIRJAAN
Vauva-aika on aivan uskomattoman intensiivistä. Se menee kuin siivillä ja kehitys on niin huimaa ettei perässä meinaa pysyä. Oot niin ihana -vauvakirjaan kuuluvat 42 sivua tulevat kuulemma yllättävän nopeasti täyteen ja lisäsivut ovatkin olleet yksi toivotuimmista lisäosista ihan alusta asti. Kurkkaa mitä kaikkea Lisäsivunipusta löytyykään!
JATKO-OSA ON TÄÄLLÄ
Melkein alusta asti on itse vauvakirjan rinnalle toivottu myös jatko-osaa. Sellaista, jota voisi täyttää taaperovuodesta, eskarista, kouluun mennessäkin. Lisäsivunippu sisälsi muuten kovin toivottuja lisäsivuja mutta Jatko-osa on nimensä mukaisesti jatko-osa. Se perustuu löyhästi ikävuosiin 1-7 ja sisältää
PIKKURUISET KÄDET JA JALAT
Yksi aivan ehdottomasti kuvatuimpia sivuja on Oot niin ihana -vauvakirjasta löytyvä Kädet ja jalat -sivu, jolle voit tallettaa ne aivan pikkuruiset sormet ja varpaat. Tässä pieni kuvakooste erilaisista toteutuksista! Nappaa parhaat ideat omaankin käyttöön!