Tämä sivusto käyttää evästeitä
1) sivuston käytön mahdollistamiseksi ja
2) kävijäseurannan toteuttamiseksi. Kävijäseurannan tietoja käytetään sivuston kehittämiseen ja toimivuuden ylläpitämiseksi.
3) mainonnan vaikuttavuuden arvioimiseksi ja kohdentamiseksi.
Voit lukea lisää tietosuojakäytänteistä täältä.
Hymynaamajulisteita ja paras kotimainen innovaatio – neuvola tulee tutuksi lähes jokaiselle odottajalle
Hymynaamajulisteet, odotustilan minikokoiset puiset penkit ja tuolit sekä valkotakkinen terveydenhoitaja tulevat suurimmalle osalle odottajista tutuksi jo odotuksen alkumetreillä. Tiesitkö, että Suomen joka kuntaan ulottuva neuvolajärjestelmä on aivan ainutlaatuinen ja saanut alkunsa jo 1920-luvulla?
Onko neuvola kotimainen keksintö?
Neuvolajärjestelmä sai alkunsa jo 1922, jolloin Arvo Ylpön aloitteesta perustettiin ensimmäiset neuvolat. Ihan täysin kotimainen tämä mainio keksintö ei ole, mallia otettiin mm. Saksasta. Suomessa toteutunut koko maan kattavuus ja neuvoloiden maksuttomuus tekevät tästä systeemistä kuitenkin maailmanlaajuisestikin aivan ainutlaatuisen!
Suomessakin tämä innovaatio on valittu ylivoimaisesti parhaaksi kotimaiseksi keksinnöksi mm. vuonna 2012 YLE:n äänestyksessä.
Vuonna 1944 säädetyn lain mukaan joka kuntaan tuli vuoteen 1949 mennessä perustaa oma neuvola. Edelleen lain mukaan kunnan on tarjottava asukkailleen neuvolapalvelut.
Neuvolassa käyminen
Neuvolapalvelut ovat vapaaehtoisia eli jokainen odottava vanhempi voi valita haluaako näitä palveluita käyttää.
Aika moni haluaa, sillä raskausajan neuvolassa käy vuosittain peräti 56 000 odottajaa ja lapsuusajan neuvolapalveluita käyttää n. 278 000 perhettä vuodessa.
Mitä neuvolakortti?
Ensimmäisellä neuvolakäynnillä odottaja saa myös raskausajan terveyskortin, johon kirjataan joka käynnillä tietoja. Raskausajan terveyskorttiin eli tuttavallisesti neuvolakorttiin merkitään on mm. paino, veri- ja sokeriarvoja, verenpaineen vaihtelua sekä muuta tarvittavaa tietoa raskauden seurannasta.
Moni säilyttää tämän myös ihanan muistona esimerkiksi vauvakirjan mukana tulevassa laatikossa ja tietysti myös ihanassa Oot niin ihana -neuvolakorttikotelossa.
Kun vauva saapuu maailmaan, saa hän oman lapsuusiän terveyskortin, johon kirjataan lapsen kasvuun ja kehittymiseen liittyviä tietoja, kuten paino ja pituus. Neuvolakorttikotelossa säilytät helposti ja kauniisti molemmat kortit sekä silloin kun ne ovat käytössä että muistoiksi myöhemmin.
Sähköinen neuvolakortti
Joissain neuvoloissa on siirrytty perinteisestä paperisesta sähköiseen neuvolakorttiin ja iPana Äitiys -palveluun. Kumpi teillä on käytössä, perinteinen neuvolakortti vai tämä sähköinen versio? Molemmissa on ehdottomasti puolensa! Sähköisen järjestelmän kanssa ei tarvitse miettiä ja muistella että missähän se kortti on. Perinteinen on konkreettisempi muisto ikimuistoisesta odotus- ja vauva-ajasta.
Ja milloin teillä on muuten seuraava neuvolapäivä?
Oot niin ihana – mukana elämän tärkeissä hetkissä alusta asti (ja joskus jo ennen sitä 😉 )
Saatat ihastua näihinkin
KOTONA
Millaiseen kotiin vauva saapui ja miten se kotiutuminen sujui? Onko koti iso, pieni, tunnelmallinen, vanha vai uusi? Onko vauvalla oma huone tai nurkkaus? Ehtikö vauvavuoden aikana olla monta eri osoitetta?
REISSUSSA
Erilaiset retket, matkat ja reissut jäävät usein mieleen muutenkin. Niitä on kuitenkin ihana taltioida myös lapselle itselleen muistoksi. Oli kyse sitten mummolassa käynnistä, Kanariansaarista tai lähimetsästä.
NEUVOLAKORTTIKOTELO – KÄTEVÄ JA IHANA TAPA SÄILYTTÄÄ MUISTOT NEUVOLA-AJASTA JA VÄHÄN MUUTAKIN
Neuvolakorttikotelo on meidän myydyimpiä tuotteita, eikä ihme. Neuvola-aika kiitää nopeasti ohi ja siihen liittyvä, kasvua ja kehitystä seuraava neuvolakortti on säilytettävien muistojen ykköskaartia! Lue lisää meidän superihanasta ja elämää kestävästä kotelosta, johon tallennat helposti niin neuvolakortin kuin äitiysajan terveyskortinkin.
NIIN IHANA PERHEKALENTERI
Niin ihana perhekalenteri on vakiinnuttanut paikkansa monen perheen seinällä ja meillä on ilo kertoa, että sellainen tulee tottakai myös vuodelle 2024! Tämä on jo viides vuosi, kun tämä peräti kuuden perheenjäsenen menoille suunniteltu, kahdella tavalla ripustettava kalenteri on saatavilla. Viides! Huh, wau ja jee!