Tämä sivusto käyttää evästeitä
1) sivuston käytön mahdollistamiseksi ja
2) kävijäseurannan toteuttamiseksi. Kävijäseurannan tietoja käytetään sivuston kehittämiseen ja toimivuuden ylläpitämiseksi.
3) mainonnan vaikuttavuuden arvioimiseksi ja kohdentamiseksi.
Voit lukea lisää tietosuojakäytänteistä täältä.
Vuorovaikutus on kehollista – Perhejoogakorteilla lempeää läsnäoloa
Tiesitkö, että vuorovaikutus on vahvasti kehollista? Upeat aivomme ja viisaat hermostomme kommunikoivat jatkuvasti keskenään. Siksi keholliset viestimme ja äänensävymme ovat usein tärkeämpiä kuin se, mitä sanomme. Perhejoogakorttien keholliset harjoitukset vahvistavat kehotietoisuutta ja tukevat rakentavaa vuorovaikutusta.
Perhejoogakortit ja niiden opaskirja on suunniteltu juuri sinulle, joka haluat vahvistaa arjen lempeää läsnäoloa rakkaiden ja tärkeiden ihmisten kanssa. Perhejoogakorttien harjoituksiin kätkeytyy aivoja ja liikkumista, hermostoa, oppimista ja kiintymyssuhteita koskevaa arvokasta tutkittua tietoa – tietoa, jonka soisi olevan jokaisen lapsen ja nuoren sekä heidän parissaan toimivien aikuisten ulottuvilla.
Perhejoogakortit ja opaskirja johdattavat teidät lempeästi kehomielen äärelle
Perhejoogakortit sisältävät 50 harjoitusta lasten, nuorten ja aikuisten kehomielen hyvinvoinnin tueksi. Harjoitukset on jaettu viiteen kategoriaan: liike, hengitys, läsnäolo, lempeys ja rentoutuminen. Mukana on teoriaa ja harjoitusvinkkejä sisältävä opaskirja sekä Oivallus-kortteja, jotka kannustavat keskustelemaan arjen hyvinvointiin vaikuttavista asioista.
Perhejoogakorttien harjoitukset on suunnitellut ja kirjoittanut lasten ja nuorten joogan opettajakouluttaja Anne Slåen. Ihanat, monimuotoiset perheet on tallentanut korttien kuviin perhevalokuvaaja Niki Strbian. Perhejoogakorttien visuaalisen ilmeen takana on puolestaan Oot niin ihanankin suunnitellut Aino Nieminen.
Anne kertoo, miksi vuorovaikutukseen tarvitaan kehollinen näkökulma ja miten kehollisten harjoitusten parissa pääsee alkuun.
Miksi kehotietoisuus on niin tärkeää?
Me ihmiset olemme hyvin kehollisia olentoja. Kehomme ja mielemme ovat jatkuvassa vuoropuhelussa keskenään. Kehossamme tapahtuvat asiat vaikuttavat mieleemme, ja mielemme maisemien muutokset saavat kehomme reagoimaan. Esimerkiksi tunteemme eivät ole olemassa pelkästään mielessämme. Ne asuvat kehossamme ja tarvitsevat kehoamme ollakseen olemassa.
Jotta voisimme elää mahdollisimman tasapainoista elämää ja olla rakentavassa vuorovaikutuksessa sekä itsemme että meitä ympäröivän maailman kanssa, meidän on voitava olla kotona omassa kehossamme. Siksi kehotietoisuuden vahvistaminen on niin tärkeää.
En tiedä osaanko kertoa lapselleni kehon toiminnasta – mikä neuvoksi?
Perhejoogakorttien harjoitukset on suunniteltu mahdollisimman saavutettavaksi. Sinun ei tarvitse olla ihmisen fysiologian asiantuntija voidaksesi tehdä harjoituksia joko yksin tai yhdessä lapsen tai nuoren kanssa.
Jokaisessa kortissa on leikkisään lorumuotoon puettu ohjeistus, joka sisältää myös ripauksen helposti omaksuttavaa teoriaa. Lisäksi kussakin kortissa on selkeä ohjeteksti, jonka voi halutessaan lukea suoraan kortista. Kunkin kortin alareunassa on myös läsnäolotaitoja tukevia kysymyksiä, joita voi ottaa mukaan harjoitukseen yhden tai useamman kerrallaan. Antakaa viisaan kehomielenne näyttää tietä – te osaatte kyllä!
Miten innostaa lasta tai nuorta kehollisten harjoitusten pariin?
Me aikuiset saatamme ajatella, että lapsi tai nuori on vielä liian pieni ymmärtääkseen kehomielemme toimintaa. Lapset ja nuoret ymmärtävä kuitenkin usein paljon enemmän kuin me aikuiset ajattelemme! Kokeile keskustella uteliaalla ja hyväksyvällä asenteella lapsen tai nuoren kanssa siitä, millaisia havaintoja hänellä on kehomielensä toiminnasta.
Perhejoogakorteista voitte yhdessä lukea siitä, millaisia vaikutuksia kehollisilla harjoituksilla hyvinvoinnillemme on. Ehkä pohditte, millaisia hyötyjä juuri teille voisi olla sillä, että huolehditte upeiden aivojenne ja hermostonne hoivaamisesta suoritusvapaan liikkumisen, hengityksen havainnoinnin, läsnäoloharjoitusten ja rentouttavan pötköttelyn avulla. Hyvinvoiva kehomieli oppii paremmin – olipa kyse matematiikasta, musiikista, pelaamisesta tai urheilusta!
Täytyykö kehollisten harjoitusten tekemiseen valmistautua jotenkin?
Kehollisten harjoitusten tekemiseen ei tarvitse valmistautua mitenkään erityisesti. Harjoituksia varten ei tarvitse olla tietynlaista joogamattoa tai muitakaan varusteita. Jokaisella meistä on upea kehomieli, joka voi olla mukana harjoitusten tekemisessä omista lähtökohdistaan.
Mukaan harjoitteluun kannattaa ottaa utelias ja innostunut asenne, joka auttaa havainnoimaan sitä, mitä harjoitellessa tapahtuu. Kehollisia harjoituksia ei voi tehdä oikein tai väärin – jokainen havainto ja oivallus on yhtä arvokas.
Mistä harjoituksista aloitamme?
Voitte aloittaa juuri niistä harjoituksista, jotka teistä tuntuvat innostavilta ja kiinnostavilta. Anna lapsen tai nuoren tutkia harjoituksia ja valita niistä itseään kiinnostavat. Upea kehomielemme on luotu liikkumaan, ja aivomme tarvitsevat riittävästi liikettä voidakseen hyvin. Liike on toimiva polku myös rauhoittumiseen. Kun olemme ensin saaneet liikuttaa kehoamme monipuolisesti, on kehomme sisäinen tila usein suotuisampi paikoillaan olemiselle ja rauhoittumiselle.
Liikettä voimme käyttää myös nostamaan vireystilaamme eli saamaan kehomielemme virkistymään, kun tunnemme olomme väsyneeksi tai raskaaksi. Harjoittelun voi päättää hengityksen havainnointiin tai köllöttelyyn ja sen huomaamiseen, miltä upeassa kehomielessä juuri nyt tuntuu.
Kuka?
Anne Slåen
lasten ja nuorten joogan opettajakouluttaja, Mindfulness-ohjaaja CFM
kasvatust. yo., OTM
perustaja, Perhejooga.fi
Kaikki artikkelin kuvat: Perhejooga
Molemmat Perhejoogan ihanat joogakorttipakat löydät täältä:
Saatat ihastua näihinkin
IHANAA PUUHAA JA TEKEMISTÄ KOTONA
Kokosimme sinulle erilaisia vinkkejä ja ideoita helposti kotona toteutettaviin puuhiin ja tuotteisiin. Jos sinulla on mielessä jokin sopiva palvelu, tuote, vinkki tai linkki, laita ihmeessä viestiä, niin lisäämme sen listalle!
KUUKAUDET-SIVU
Tammi, helmi, maalis. Tuttu litania ja voi mitä kaikkea niiden aikana ehtiikään tapahtua. Vuodenaikojen vaihtelun lisäksi vaikka mitä muutakin. Oletko sinä listaihminen, kurkkaa mitä kaikkea tälle sivulle voikaan listata!
HARMITTAAKO?
Vauva-aika on useimmiten ihanaa mutta kuten elämään muutenkin, myös siihen kuuluu synkeämpiäkin päiviä. Kenellä vähemmän ja kenellä enemmän. Meistä on tietysti ihanaa ajatella kaikkia ihania asioita mutta haluamme Oot niin ihana -vauvakirjan olevan myös realistinen ja sopivan tavalliseen arkeen ja sen tallentamiseen. Siksi mukana on myös suosittu Harmit-sivu.
#IHANATYYPPI ESITTÄYTYY | KAROLIINA
Meillä on kyllä niin huikea kattaus brändilähettiläitä tänä vuonna! Ja täältä tulee seuraava heistä eli Karoliina.