Tämä sivusto käyttää evästeitä
1) sivuston käytön mahdollistamiseksi ja
2) kävijäseurannan toteuttamiseksi. Kävijäseurannan tietoja käytetään sivuston kehittämiseen ja toimivuuden ylläpitämiseksi.
3) mainonnan vaikuttavuuden arvioimiseksi ja kohdentamiseksi.
Voit lukea lisää tietosuojakäytänteistä täältä.
Rauhoittumista ja rentoutumista arkeen – Joogakamujen kanssa
Lapset rakastavat yhteisiä rauhoittumishetkiä, köllöttelyä ja aikuisen kiireetöntä läsnäoloa – kun he saavat niihin mahdollisuuden! Joogakamujen lasten jooga- ja mindfulness-harjoitukset auttavat sekä lapsia että meitä aikuisia laskeutumaan lempeän läsnäolon hetkiin.
Joogakamut ovat kymmenen ihanaa, kukin omanlaistaan kaverusta, jotka tykkäävät joogata yhdessä. Mukana ovat mm. kärrynpyöriä tekevä ja kahdessa kodissa asuva Mimosa, diplomaatiksi aikova, hiljaisuudesta pitävä Olivia, jalkapalloa äitiensä kanssa innolla katsova Onni, päiväkirjaa kirjoittava ja maailmanympäripurjehduksesta haaveileva Paju sekä pipoja virkkaava Tuomo, joka aikoo elää yhtä vanhaksi kuin isoäiti.
Joogakamut-korttipakassa on 50 harjoitusta lasten kehomielen hyvinvoinnin tueksi.
Harjoitukset on jaettu viiteen kategoriaan: liike, hengitys, läsnäolo, lempeys ja rentoutuminen. Joogakamujen harjoitukset on suunnitellut ja kirjoittanut lasten ja nuorten joogan opettajakouluttaja Anne Slåen. Upeat ja innostavat kuvitukset on luonut kuvittaja Saara Obele.
Anne kertoo, miksi tietoisia rauhoittumishetkiä tarvitaan ja miten niiden luomisessa pääsee arjessa mukavasti alkuun.
Miksi jooga- ja mindfulness-hetkiä lapsille?
Meidän ihmisten upea kehomieli on luotu kestämään stressiä, mutta kuormituksen ja ponnistelun vastapainoksi se tarvitsee riittävästi lepoa ja palautumista. Muuten emme voi hyvin. Stressi on läsnä myös ihan pienten lasten arjessa, ja jopa kohtuvauvat voivat kokea stressiä. Jooga- ja tietoisuustaitoharjoitukset vahvistavat tutkitusti rauhoittumisen, rentoutumisen ja palautumisen taitoja eli ne tuovat vastapainoa arjen pyöritykselle, virikkeille ja ärsykkeille. Kiireettömät, lempeät ja vuorovaikutusta tukevat läsnäolon hetket vahvistavat koko perheen hyvinvointia!
En ole koskaan joogannut – miten voisin joogata lapsen kanssa?
Joogakamujen harjoitusten tekemiseen ette tarvitse aikaisempaa kokemusta joogasta. Harjoitukset on tehty juuri sinulle ja lapsille – sekä yhdessä että erikseen tehtäviksi. Tarvitsette vain ripauksen innostusta ja uteliaisuutta lähteä tutkimaan harjoituksia ja sitä, millaisia hetkiä niistä juuri teille avautuu.
Jokaisessa kortissa on sekä kuvallinen että sanallinen ohjeistus. Ja kun kortit tulevat tutuiksi, löydätte varmasti myös ihan omia tapoja tehdä harjoitukset.
Entä mitä tehdä, jos lapsi ei rauhoitu harjoitusten pariin?
Jos rauhoittumista tukevien harjoitusten tekeminen on lapselle ihan uusi juttu, on täysin normaalia, että lapsi ei välttämättä heti istahda tai pysähdy aloilleen tekemään harjoituksia. Voit auttaa lasta luomalla kiireettömän hetken, jossa digilaitteet ja muut häiriötekijät on laitettu pois. Rauhoittumalla itse sekä osoittamalla mielenkiintoa ja innostusta harjoituksia kohtaan saat vähitellen innostettua myös lasta mukaan.
Jokainen lapsi tulee omassa tahdissaan mukaan. Ja lapset seuraavat meidän aikuisten esimerkkiä, joten kun itse teet harjoituksia, on silläkin iso myönteinen vaikutus. Kun oma kehomielesi ja hermostosi rauhoittuu, tukee se myös lapsen rauhoittumista. Lisäksi aivoissamme aktivoituu samoja alueita silloin, kun teemme liikkeitä sekä silloin kun katselemme jonkun toisen tekevän niitä. Se on valtavan mielenkiintoista ja hienoa!
Tarvitaanko lasten jooga- ja mindfulness-harjoitusten tekemiseen jotain tiettyjä välineitä?
Ei tarvita! Lasten jooga- ja mindfulness-harjoituksia voi tehdä jumppa- tai joogamatolla, jos sellainen sattuu olemaan, mutta harjoituksia voi yhtä lailla tehdä muulla turvallisella alustalla. Kannattaa huolehtia siitä, että alusta ei ole liukas eli usein paljaat varpaat pitävät parhaiten. Harjoitusten tekemiseen riittää rauhallinen tila, jossa voi liikkua turvallisesti niin, ettei kolauta vaikkapa kättään tai jalkaansa liikkeitä tehdessään.
Jos haluatte, voitte luoda rauhoittumishetkeen levollista tunnelmaa teille sopivilla tavoilla ottamalla vaikka jonkin tietyn lelun tai esineen esiin rauhoittumisen tueksi tai vaikkapa sytyttämällä tietyn valon.
Millaisilla harjoituksilla kannattaa aloittaa?
Liike on usein hyvä väylä rauhoittumiseen. Varsinkin, jos energiaa on tosi paljon, kannattaa ensin antaa mahdollisuus purkaa energiaa tekemällä erilaisia – vauhdikkaitakin – joogaliikkeitä. Kun kehomme saa toteuttaa sille luontaista tarvetta liikkua, seuraa liikettä lapsilla usein melko luontaisesti myös rauhoittuminen. Silloin voi pysähtyä kuulostelemaan ja tunnustelemaan, miltä nyt tuntuu, kun on ensin liikkunut ja sitten pysähtyy.
Myös silloin, kun olo tuntuu vetämättömältä ja väsyttää, saattavat liike ja liikehtiminen auttaa samaan kehon ”käyntiin”. Liikkumisen jälkeen voi kokeilla leikkisiä hengityksen havainnointiharjoituksia ja läsnäoloharjoituksia. Ja lopuksi voi kokeilla rentoutua itselleen sopivassa asennossa köllötellen.
Kuka?
Anne Slåen
lasten ja nuorten joogan opettajakouluttaja, Mindfulness-ohjaaja CFM
kasvatust. yo., OTM
perustaja, Perhejooga.fi
Kaikki artikkelin kuvat: Perhejooga
Molemmat Perhejoogan ihanat joogakorttipakat löydät täältä:
Saatat ihastua näihinkin
IHANAT REISSUVINKIT
Tänä vuonna reissaminen on todellakin muuttanut muotoaan mutta onneksi lähialueiltakin löytyy vaikka mitä tutkittavaa. Kokosimme sinulle parhaat vinkit kotimaan matkailuun pienten kanssa teidän lähettämistänne vinkeistä. Kurkkaa, käy ja ihastu!
#IHANATYYPPI ESITTÄYTYY | TARU
Toinen #ihanatyyppi eli yksi tämän vuoden brändilähettiläistä esittäytyy nyt. Hän on Taru.
KOTONA
Millaiseen kotiin vauva saapui ja miten se kotiutuminen sujui? Onko koti iso, pieni, tunnelmallinen, vanha vai uusi? Onko vauvalla oma huone tai nurkkaus? Ehtikö vauvavuoden aikana olla monta eri osoitetta?
VINKKEJÄ VAUVAKUVAUKSEEN
Tärkeitä hetkiä tekee mieli ikuistaa mutta miten kuvata vauvaa? Kurkista muutama helppo, kotioloissakin toimiva vinkki, joilla onnistut vauvakuvauksessa!